Virtual reality wordt werkelijkheid met Monard Law en Mimesys

Virtual reality wordt werkelijkheid met Monard Law en Mimesys

Toen Davy Loots in 2015 de sprong als ondernemer waagde en Mimesys uit de grond stampte, ontstond er tussen Davy en Maxime Monard al snel een vertrouwensrelatie. Datzelfde vertrouwen werd later ook door investeerders zoals LRM aan Monard Law gegeven, waardoor Monard Law een overkoepelend klankbord werd van zowel de vennoten als de financierders van Mimesys.

Maxime groeide, ondersteund door het Monard Law team van experten, uit tot strategisch klankbord en vertrouwenspersoon van álle betrokken partijen. En die overkoepelende positie zou drie jaar later volledig tot zijn recht komen bij de uiteindelijke onderhandelingen en verkoop van Mimesys aan het Amerikaanse Magic Leap.

Het verhaal van Mimesys is niet alleen een sterk voorbeeld van ondernemerschap in de Belgische tech sector; uit het project blijkt ook de impact die een sterk betrokken juridische partner kan hebben aan de zijde van ondernemers.

 

Dag Davy, dag Maxime. Vertel eens, hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Davy: “Wij kenden elkaar nog niet voor onze samenwerking. Het was één van mijn contacten uit mijn periode bij Mobile Vikings die me met Maxime in contact bracht. Hij had al vaker met Monard Law samengewerkt en had veel vertrouwen in hen. Wel waren we elkaar al eerder tegengekomen binnen de Limburgse start-up community.”

Hoe zouden jullie de samenwerking van de afgelopen tijd omschrijven?

Maxime: “Het was eigenlijk een zeer intensieve samenwerking. In 3,5 jaar tijd hebben we toch een heel mooi traject verwezenlijkt met Mimesys: van hun eerste dagen als start-up tot en met de uiteindelijke verkoop aan het Amerikaanse Magic Leap.

Maxime: “Mimesys een voorbeeld van Limburgs ondernemerschap? Maak daar maar België van.”

Davy: “Monard Law is eigenlijk méér geweest dan enkel een legal partner. Doordat ze onze business goed kenden en ook meteen van bij de opstart betrokken waren, konden ze ook strategische en financiële inzichten geven. Ze werden eigenlijk snel mijn algemeen klankbord als ik met vragen zat.

Na de opstart in 2015 hebben jullie vrij snel een eerste investeringsronde gehad. Hoe is dat proces verlopen?

Davy: “Het was voor ons een grote meerwaarde dat Monard Law door hun sterk netwerk reeds een vertrouwensband had met elk van de investeerders. Daardoor lieten de investeerders toe dat Maxime als overkoepelend en objectief bemiddelaar de investeringsronde kon begeleiden. Dat is een enorm voordeel: het vergemakkelijkt én versnelt de onderhandelingen.”

En die overkoepelende rol heeft Monard Law ook kunnen behouden gedurende het hele traject, klopt dat?

Maxime: “Dat klopt. Ook bij de uiteindelijke verkoop van Mimesys aan Magic Leap bleef ik het overkoepelende aanspreekpunt. Ik diende dus de belangen van Mimesys én hun verschillende financierders. Dat is bij momenten een delicate evenwichtsoefening. Wij hadden immers de opdracht om de belangen van alle betrokkenen zo goed mogelijk te verdedigen. Het maakt je onderhandelingspositie natuurlijk sterker als je met één duidelijke stem aan tafel zit vanuit Mimesys. Dat was een mooie uitdaging.”

Hoe ben je met die verantwoordelijkheid omgegaan?

Maxime: “Voor zo’n veelzijdige rol konden we onze ervaring goed gebruiken. Want er komt toch altijd een punt waarop de belangen van de verschillende partijen tegengesteld zijn. Hoezeer de investeerders ook begaan zijn met het bedrijf en het creëren van impact, het financiële primeert logischerwijze voor hen. De vennoten denken echter vooral aan de toekomst van hun product. En soms zijn er – zoals in elk professioneel huwelijk – meningsverschillen tussen de vennoten onderling.”

Davy: “Ik kon mij blijven focussen op mijn business”

Davy: “Precies! En daar heeft Maxime gezorgd dat er een sterke interactie was tussen mijzelf, mijn vennoten en onze investeerders. Die wisselwerking verliep zo goed dat de investeerders in Mimesys verder keken dan louter het financiële. Ze waren net als ons begaan met de toekomst van ons bedrijf.”

Hoe blikken jullie terug op de uiteindelijke verkoop aan Magic Leap?

Davy: “Wat de onderhandelingen bij de verkoop betreft, kan ik eigenlijk zeer kort zijn: Monard Law heeft Mimesys uitstekend kunnen positioneren. Dankzij hun grondige ervaring in de rol als onderhandelaar, durfde ik hen volledig te vertrouwen. Ik kon eigenlijk gewoon op mijn business blijven focussen.”

Maxime: “De onderhandelingen waren voor ons een sterke uitdaging. Want enerzijds had je het cultuurverschil tussen ons en de Amerikanen, maar anderzijds was er ook het enorme verschil in grootte. Mimesys is een kleine start-up; Magic Leap een technologiegigant met 1.500 medewerkers dat bovendien gefinancierd wordt door zeer grote namen.

Om je een idee te geven: ik moest regelmatig met meer dan tien personen aan de andere kant van de (virtuele) tafel onderhandelen. Dat was heel uitdagend, maar ik denk dat we mogen zeggen dat we zeer goed hebben standgehouden. Onze teamwerking binnen Monard Law is daarbij cruciaal, ik heb het niet alleen gedaan.”

Is het cultuurverschil tussen Europa en Amerika zo groot?

Maxime: “Ja, toch wel. Amerikanen zijn veel directer, ze durven soms erg ‘blunt’ zijn. Dat moet je op voorhand weten, want dat hoort er gewoon bij. Ik heb zelf 1,5 jaar in de Verenigde Staten gestudeerd en we hebben bij Monard Law al heel wat internationale deals begeleid, dus we weten hoe ermee om te gaan. Je mag die culturele verschillen zeker niet onderschatten.

Ik heb ooit een case meegemaakt waar, na maandenlange onderhandelingen, de deal plots afsprong doordat de ene (Amerikaanse) partij in de marge een vraag stelde die voor de andere partij absoluut not done was. Terwijl die vraag voor de ene partij heel gebruikelijk was, zorgde het voor een vertrouwensbreuk bij de andere partij. Dat is zonde. Daar hebben wij een belangrijke rol als tussenpersoon, wij zorgen voor die vertaalslag zodat alles steeds goed gekaderd wordt voor alle betrokken partijen.”

Hebben jullie tussen de investeringsronde en de uiteindelijke verkoop ook samengewerkt?

Davy: “Jazeker. Wat daar heel belangrijk was, was het beschermen van onze software bij de contractonderhandelingen met grote klanten. Omdat onze VR-software doorgaans door grote corporates aangekocht wordt, moeten we tot een akkoord komen met hun procurement afdeling. Dat gaat dan over zeer grote documenten die we helemaal aan Monard Law hebben kunnen toevertrouwen. Zij vinden hierin de goede balans tussen conformeren en beschermen.”

Hoe zouden jullie elkaars karakter eigenlijk vergelijken?

Davy: “Ik denk dat Maxime meer extravert is dan mij. Ik ben een developer, ik ben elke dag met de technologie bezig. Terwijl Maxime goed is om het overzicht te bewaren. Eigenlijk zijn wij best verschillend van elkaar, maar toch vonden wij elkaar.”

Davy: “Als je geen getrainde onderhandelaar bent, is een partner als Monard Law een geschenk”

Maxime: “Dat klopt. Davy is een superingenieur. Ik kon hem aanvullen met mijn mensenkennis en ervaring in het onderhandelen. En mijn juridische kennis uiteraard.”

Davy, jij hebt ooit gezegd dat je geen echt ondernemerstype was. Hoe kijk je daar nu op terug?

Davy: “Ik ben niet snel geneigd om mijzelf een echte ondernemer te noemen. Maar ik moet toegeven, als we terugblikken op dit project, dat we toch een mooi verhaal neergeschreven hebben met Mimesys. Zo zijn we toch een mooi voorbeeld geworden van Limburgs ondernemerschap.”

Maxime: “Davy is wel degelijk een echte ondernemer, hoor. Hij is veel te bescheiden. Hij heeft een zeer heldere visie en heeft op elk moment gedurfd om de volgende stap te zetten, daar heb je heel wat lef voor nodig. Weinig woorden, maar één brok daadkracht. Kijk maar eens waar ze nu al staan, na drieëneenhalf jaar. Dat maakt hen voor mij niet alleen een voorbeeld van knap ondernemerschap in Limburg alleen, maar in heel de Belgische technologiesector.”

Het multidisciplinaire Monard Law team

Door de unieke samenstelling van Monard Law kunnen zij per project verschillende specifieke skills inschakelen.

  • Eerste aanspreekpunt en strategisch adviseur: Maxime Monard
  • Intellectual Property en IT contracten: Kristof Zadora
  • Verkoop: Max Theyskens en Andries Bots

Dit artikel werd geschreven door

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.