Team publiek recht over pragmatisch denken en de kalmte bewaren

Team publiek recht over pragmatisch denken en de kalmte bewaren

De drie Senior Associates, Nick Parthoens, Sarah Jacobs en Thomas Christiaens, van het team publiek recht geven je een blik achter de schermen in hun team en als advocaat bij Monard Law. 

Goedemiddag Nick, Sarah, en Thomas. Wat is jullie rol binnen Monard Law? 

Sarah: “Sinds september 2016 maak ik deel uit van het team publiek recht van Monard Law. Ik focus me vooral op het omgevingsrecht als Senior Associate. Binnen het omgevingsrecht specialiseer ik me in de milieu- en bodemdossiers van overheden en ondernemingen.”

Thomas: “Dit is mijn 10e jaar in het team publiek recht bij Monard Law. Ik ben even gaan kijken of het gras ergens anders groener was, maar dat bleek niet zo te zijn. In 2019 ben ik teruggekeerd naar Monard Law en daar ben ik nog altijd tevreden over. Binnen publiek recht focus ik me op alles wat met overheidsopdrachten te maken heeft.”

Kan je daar een voorbeeld van geven?

Thomas: “Dat kan gaan over dossiers waarin een overheid een grote aankoop wil doen of bouwwerken wil laten uitvoeren en dan bepaalde procedures moet volgen om een private partner aan te duiden waarmee ze in zee gaat.”

Nick, wat is jouw rol?

Nick: “Ik ben de jongste van de oude garde. Het is mijn negende jaar op kantoor. Publiek recht kan je grotendeels opdelen in drie takken: omgevingsrecht, overheidsopdrachten en algemeen administratief recht. Mijn specialisatie is algemeen administratief recht, samen met omgevingsrecht. Algemeen administratief recht is eigenlijk de varia. Iets wat je niet kan plaatsen bij de andere twee specialisaties, maar toch bij publiek recht hoort. Dat kan over van alles gaan: onteigeningen, lokale en regionale belastingen, maar ook stedenbouw, milieu en ruimtelijke ordening.”

Waarom kiezen cliënten voor het team publiek recht van Monard Law?

Thomas: “Onze pragmatische aanpak. We kruipen in het hoofd van onze cliënt: Waar zijn zij mee bezig? Wat is voor hen belangrijk? Daar willen we een antwoord op geven, op maat van de cliënt. We schrijven geen ongevraagd lange nota’s waarin we het juridisch heel complex en nodeloos moeilijk maken. Als je rechtstreeks voor een bedrijfsleider werkt, moet je geen nota van 10 pagina’s afleveren. Hij of zij wil dan enkel weten wat te beslissen. Maar voor bedrijven met een eigen juridische afdeling kan het natuurlijk wel uitgebreider. Daarom passen we ons altijd aan aan onze cliënt. Die pragmatische aanpak dragen Koen Geelen en Wouter Moonen, de partners die ons team aansturen, sterk uit.”

Nick: “Als het in drie zinnen kan, ga je geen drie bladzijden schrijven.”

Nick: “Ons team bezit een grote juridische knowhow. Er zijn weinig vraagstukken die we nooit eerder gezien hebben. Maar we leren vanaf de eerste dag dat dat niet de essentie is. Het is wat de cliënt nodig heeft. Als dat in drie zinnen kan, dan ga je geen drie bladzijden schrijven.”

Sarah: “Wij zijn ook echt specialisten in onze materie. Publiek recht is vrij ruim, daarom hebben we elk onze specialisatie. Zowel wij als de juniors, die we daarin helpen groeien.” 

Sarah: “Ik voel me echt een Monardien.”

Voor welke cliënten werken jullie? 

Nick: “We werken samen met lokale overheden, steden en gemeenten, zowel in het Limburgse als hier in Antwerpen en de rest van het land. Maar ook met andere entiteiten, zoals intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, provinciale ontwikkelingsmaatschappijen en publieke en private ziekenhuizen.”

Sarah: “Naast de overheden bestaan onze cliënten ook uit ondernemingen, maar ook regionale luchthavens, architectenbureaus, milieu-studiebureaus…We zij ook actief voor een aantal grote projectontwikkelaars en “klasse 8” bouwbedrijven.”

Jullie verschenen onlangs in de Legal 500, proficiat!

Thomas: “Dankjewel. Dat is het resultaat van een lange inspanning die we als team al een tijdje leveren. Iedereen zet systematisch in op kwaliteit. Dat uit zich in vermeldingen in legal rankings, zoals de Legal 500 of Chambers & Partners.”

Hoe komt het dat jullie daar in vermeld worden?

Sarah: “Om in deze rankings vermeld te worden zijn je referenties heel belangrijk. Je mag een lijst van contactpersonen opgeven die de organisatie belt om te vragen of ze tevreden zijn van je werk. Het zijn bij uitstek die contacten die gaan maken of je vermeld wordt en in welke rang. De objectieve beoordeling die sterk rekening houdt met de input van onze cliënten, dat maakt de Legal 500 heel waardevol.”

Als je grote cliënten aantrekt moet er veel vertrouwen zijn in jullie team. Wie heeft publiek recht bij Monard Law op de kaart gezet?

Thomas: “Dat is een continu proces. Maar van meet af aan heeft Koen Geelen dat vanuit Hasselt gedaan. De naam van Wouter Moonen is ook meer en meer bekend. Wij drie zijn de volgende golf die die legacy wil verderzetten. Niet enkel in Limburg, maar over heel Vlaanderen en België, en zelfs over de grenzen heen.”

Thomas: “Er zijn veel collega’s die, als ik ze niet kende van op kantoor, in mijn vriendengroep zouden zitten.”

Nick: “Ik heb Wouter zien doorgroeien van Senior Associate naar Partner. Bij mijn start had Wouter de rol die wij nu hebben. Juniors begeleiden, hands-on alles nakijken en samen bespreken. Door Wouter en Koen ben ik gegroeid en groeien we nu nog samen met hen mee.”

Wat is de meest waardevolle les die jullie van Koen en Wouter leerden?

Nick: “Out of the box durven denken.”

Thomas: “Inderdaad, de wetgeving in vraag stellen. Het lukt zeker niet altijd, maar wanneer dossiers op het eerste gezicht uitzichtloos lijken, proberen we een stap verder te kijken. Dat geeft onverwachte resultaten.”

Sarah: “We werken altijd binnen het kader van de regelgeving, maar we proberen out of the box te denken. Van Wouter en Koen leerden we bijvoorbeeld dat je kan spelen met het toepassingsgebied van de wet of hoe je bepaalde begrippen kan invullen.”

Thomas: “Een andere waardevolle les die we leren van Koen en Wouter is om de kalmte te bewaren. Beiden werken heel hard, maar met een enorme rust. Je zal ze nooit zien lopen in de gangen of gestresseerd zien reageren omdat ze het druk hebben.”

Nick: “Er is ruimte om fouten te maken. Bij een fout wijzen ze niet met de vinger. We lossen het samen op. Zo werk je als junior in een veilige omgeving om je te ontwikkelen.”

Welke les willen jullie doorgeven aan de nieuwe garde?

Nick: “De kalmte bewaren is voor mij essentieel. We werken met strakke, wettelijk vastgelegde proceduretermijnen waar niet over te onderhandelen valt. Maar toch werken we altijd op een rustige en efficiënte manier. We gaan niet zelf stress creëren. Dat geven we ook mee aan onze jongere teamleden. Luister niet naar verhalen van andere advocaten dat alles voor middernacht afgerond moet zijn. Neem je tijd, praat met ons en we brengen het samen tot een goed eind.”

In jullie team zitten verschillende generaties. Hoeveel verschil zit er tussen de jongste en de oudste op dit moment? 

Thomas: “Ongeveer 40 jaar. Cato is de jongste, ze startte nog maar pas in ons team.”

Merken jullie een generatiekloof?

Nick: “Er zijn verschillen, maar vooral positieve.”

Thomas: “Bij de jonge garde is er meer aandacht voor het mentale aspect en de work-life balance. Ze breken los van klassieke rolpatronen tussen baas en medewerker. Hoe je omgaat met mensen is belangrijk, dat staat bij hen hoger op de prioriteitenlijst. En terecht, iedereen moet daar aandacht voor hebben. Vroeger stroomde iemand in en wilde die zo hard mogelijk werken om het zo ver mogelijk te schoppen. Nu is er een gezondere balans tussen werk en privé en dat juichen we toe.”

Nick: “Je krijgt de kans om je te ontwikkelen in een veilige omgeving.”

Sarah: “Koen heeft het kantoor mee opgericht in de jaren 90. Toen stond een work-life balance minder op de prioriteitenlijst. Het was hard werken om het kantoor te laten groeien. Wij zijn ingestapt in een model dat al goed zijn werk deed. Maar een goede work-life balance vinden blijft moeilijk.”

Nick: “Jongeren durven ook meer in vraag te stellen: Waarom werken we zo? Waarom pakken we het niet anders aan? Die balans en het menselijke zijn veel belangrijker geworden de laatste jaren.”

Hoe vind je voor jezelf een goede work-life balance?

Sarah: “Ik kan altijd steunen op ons team en dat helpt met mijn work-life balance. Soms weet je dat die er totaal niet is. Het kan een aantal dagen of weken heel druk zijn, maar er is ook begrip om het de weken erna iets rustiger aan te doen. Ik train elke vrijdagochtend met een personal trainer. Ons team houdt daar rekening mee.”

Nick: “Dat is ook wat ons team typeert. Als de dossiers er liggen en de deadline nadert, werk je aan 150 procent. Als het klaar is, kan je de week nadien wat meer tijd voor jezelf nemen.”

Thomas: “De flexibiliteit die in onze job zit heeft twee kanten. Er wordt soms flexibiliteit van jou verwacht, maar je kan ook flexibiliteit terugnemen. Zo kan je je evenwicht zelf invullen.”

Voelen jullie zich team publiek recht of team Monard Law?

Nick: “Beide. We zijn één groot kantoor, maar ons team heeft wel zijn eigen afspraken en manier van werken.”

Thomas: “Voor de dossiers werk je meestal binnen je team en je specialisatie. Maar ik haal er plezier uit om deel uit te maken van een groter geheel als Monardien. Er is een Monard Law dag, we gaan op shortski. Dat zijn momenten waarop iedereen samenkomt van verschillende vestigingen en waar je met trots kijkt naar heel het Monard Law team.”

Sarah: “De sterktes binnen ons team, zoals het pragmatische, de openheid en flexibiliteit, worden ook aangemoedigd door Monard Law. Dat DNA vertalen we goed binnen ons team.”

Wat zijn de kenmerken van een Monardien? 

Thomas: “Iemand die in balans is. Iemand die graag de extra mile gaat voor cliënten, maar ook een leven heeft naast het werk en zich toelegt op andere bezigheden zoals sport of graag eens languit in het gras gaat liggen.”

Sarah: “Ik voel vaak aan of iemand een Monardien is of niet. Ik vind het altijd toffe mensen. Het contact met de collega’s loopt altijd makkelijk, ongeacht vanuit welk kantoor zij werken. Vorig jaar hebben we een grote teambuilding gedaan in Griekenland. Het maakt niet uit langs wie je zit, het is altijd aangenaam.”

Hebben jullie een persoonlijke ambitie binnen Monard Law?

Thomas: “Ik droom ervan om mijn carrière te blijven uitbouwen binnen dit kantoor en binnen een sterk team publiek recht.”

team publiek rechtSarah: “Bij mij is die ambitie er ook. Dat vertrouwen krijg je, wat super fijn is. Maar ik wil graag kinderen en weet nog niet goed hoe dat er in past. Maar het kantoor denkt mee en ondersteunt jonge ouders hierin. Want dat moet kunnen: jonge moeder en partner zijn.”

Nick, waar ligt jouw ambitie?

Nick: “Mijn ambitie ligt niet op het partnertraject. Ik focus me liever op de juridische inhoud van een dossier en dat uitpluizen. Het kantoor geeft de mogelijkheid om ook dat op hoog niveau te blijven doen.”

Sarah: “Dat is ook belangrijk. Ik kijk op naar de kennis van Nick en hoe hij dat bijbrengt aan de volgende generatie.”

Om af te sluiten, hebben jullie een ambitie binnen jullie team publiek recht?

Nick: “Onze tak in de rest van België uitbouwen.”

Thomas: “De kwaliteiten en de geloofwaardigheid zijn er. Ons team bevindt zich nu vooral in Hasselt en Antwerpen. We willen ook een sterke tak in Brussel en Gent opbouwen. Onze focus ligt nu op Vlaanderen, maar je hebt ook Brussel en Franstalig België. Sommige regelgeving is er inhoudelijk wel verschillend, maar daar, en zelfs ook buiten België, ligt nog veel potentieel.” 

Sarah: “Inderdaad. Voor mij is de ambitie dat wanneer iemand geconfronteerd wordt met een vraagstuk over publiek recht, ze aan ons team denken. Top of mind zitten. Dat mag nog groeien.”

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.