Karima Elakhssassi over doorgroeien en bijleren bij Monard Law

Karima Elakhssassi over doorgroeien en bijleren bij Monard Law

Karima Elakhssassi werkt sinds 2008 voor Monard Law. Of ze het graag doet? Het hele interview lang vertelt ze fanatiek en met een stralende glimlach over haar carrière. En die carrière werd sinds 2019 nog een pak pittiger.

Naast haar job als personal assistant voor Erik Monard, werd Karima ook teamcoach van de staf in Hasselt en Antwerpen. ‘Een hele boterham.’ – zegt ze zelf vol enthousiasme. Hoe Karima dit allemaal managet en elke ochtend met goesting opstaat om naar Monard Law te gaan, lees je hier.

Dag Karima, je werkt hier al 14 jaar. Hoe ben je hier ooit begonnen?

Karima: “In 2008 heb ik gesolliciteerd voor de openstaande vacature van PA (personal assistant) voor Erik Monard. Ik was toen 22 jaar, had één werkervaring op zak en ik mocht meteen starten voor één van de grotere advocatenkantoren in Limburg. Dat was zeer spannend moet ik zeggen.”

“De eerste maand dat ik hier werkte, zat ik aan de receptie. Mijn collega’s hielden het ook spannend: ‘Oh je gaat starten voor Erik Monard. Een veeleisende baas.’ Soms dacht ik: ‘Oei, wat heb ik nu gedaan.’ Maar hier zijn supertoffe collega’s en Erik is altijd enorm dankbaar. De werkomgeving is hier top.”

interview Karima Elakhssassi

Je zegt dat je het spannend vond om voor Erik te beginnen werken. Hoe is dat verlopen?

Karima: “Ik was ook nog maar 22, dus dat is normaal dat je dat spannend vindt hé. Erik is ook één van de mede oprichters van Monard Law, dus je kijkt naar hem op. Uiteindelijk is dat allemaal goed gegaan. Erik is me altijd blijven challengen. Hij is veeleisend en verwacht een kwalitatieve dienstverlening. Maar ik kreeg ook het vertrouwen om zelf veel te doen en zo heb ik veel bijgeleerd. PA is altijd een functie geweest waar ik veel voldoening uit haal. Vandaar dat ik het ook nog altijd doe.” 

Hoe is je functie doorheen de jaren geëvolueerd?

Karima: “In het begin was ik fulltime PA voor Erik. In die functie nam ik steeds meer verantwoordelijkheden voor mijn rekening. Daarnaast ben ik sinds 2019 ook teamcoach van de staf in Hasselt en Antwerpen. En daarbij neem ik ook nog enkele hr-verantwoordelijkheden voor mijn rekening.” 

Teamcoach?

Karima: “Ik was de allereerste die deze functie mocht uitoefenen binnen Monard Law. Als teamcoach voor de staf stuur ik het team aan, help ik hen met professionele doelen, ik bied hen ondersteuning en ik maak de planningen op. Ik ben ook verantwoordelijk voor de payroll van de staf van alle locaties. Daarnaast doe ik ook de onboarding opleidingen en maak ik deel uit van het hr-team samen met de hr-manager en hr business partner. Het is een hele boterham.” (lacht)

“Ik neem ook deel aan de groeigesprekken, samen met de directe leidinggevende. En maandelijks heb ik one-on-one-gesprekken met de staf. Ik hecht veel waarde aan welzijn op het werk. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich goed voelt.” 

“Ik zeg altijd: achter elke sterke vennoot staat ook een sterke PA.”

interview Karima Elakhssassi

Welke acties onderneem je zoal voor welzijn op het werk?

Karima: “Ik plan maandelijks one-on-one-gesprekken in met de staf. We praten over onderwerpen zoals workload, opleidingen, work-life-balance,… Zo kunnen we kort op de bal spelen als er issues zijn.”

Vinden mensen dat gemakkelijk om daarover te praten?

Karima: “Ja, eigenlijk wel. Ik verschiet er zelf enorm van. Ze zijn zeer open. Het vertrouwen is er. Als PA was ik hun collega, als teamcoach ben ik hun leidinggevende. Dat vond ik ook wel uitdagend moet ik zeggen.”

Inderdaad, hoe hebben je collega’s gereageerd op die switch van collega naar leidinggevende?

Karima: “Eigenlijk heel positief. Ik ben hen daar enorm dankbaar voor. Ik kreeg onmiddellijk hun vertrouwen. Het is heel fijn om zo’n topteam te mogen aansturen.”

En vindt Erik het moeilijk om je te delen?

Karima: Ja, ik denk het wel. (lacht) Sowieso. Het is voor hem ook nieuw. Ik heb altijd alleen voor hem gewerkt. Ik zei tegen hem: ‘Erik het is voor jou waarschijnlijk ook niet gemakkelijk.’ Maar hij gunt me dit. Voor mij is het ook belangrijk dat ik dit positief afsluit. Je werkt zo lang voor iemand, je bouwt een band op met hem, zijn cliënten… Ik kon niet zeggen: ‘trek uw plan’. Ik doe het ook nog altijd heel graag.

interview Karima Elakhssassi

Wat vind je het leukste aan je job?

Karima: De stafmedewerkers helpen in het bereiken van hun professionele doelen. Bijvoorbeeld: Tine zat aan de receptie en ze is nu doorgegroeid naar PA van Maxime Monard. Ik vond het fijn om haar te coachen en te motiveren om die uitdaging aan te gaan. 

Hoe heb je haar gecoacht?

Karima: Dat doen we aan de hand van een competentiematrix. We kijken naar competenties die nodig zijn voor een functie en vervolgens kijken we naar het niveau dat er op dat moment heerst en waar er nog mogelijkheden zijn om te groeien. Dan gaan we bepaalde actiepunten formuleren die die groei mogelijk maken. Bijvoorbeeld een opleiding volgen.

interview Karima Elakhssassi

Wat vind je het meest uitdagende aan je job?

Karima: Enerzijds de balans vinden tussen PA en teamcoach. Maar ook de slechtnieuwsgesprekken, zoals negatieve feedbackgesprekken of wanneer er iemand ontslagen wordt. Maar ik heb ook geleerd dat dit momenten zijn waarin je een persoon kunt helpen.

Hoe ga je die moeilijke gesprekken aan?

Karima: Ik probeer altijd empathie te tonen en, héél belangrijk als teamcoach, te luisteren. Ik vind het belangrijk dat de persoon die tegenover mij zit zich gehoord voelt. 

“In hr ben je altijd met mensen bezig. Dat heeft geen aan en uit knop hé.”

14 jaar is lang. Wat zorgt ervoor dat je elke dag met goesting opstaat en naar je werk gaat?

Karima: Voor mij persoonlijk sowieso de werksfeer. Ik heb super fijne collega’s bij wie ik altijd terechtkan. Een andere troef is de open bedrijfscultuur, iedereen is toegankelijk. Er heerst een open door policy bij Monard Law, ook bij de vennoten. En tenslotte de kansen die je krijgt om jezelf te ontwikkelen en te groeien in het kantoor.

Dit artikel werd geschreven door

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.