Partner

Benoit Samyn

  • Advocaat vennootschapsrecht en PPS
  • Collega sinds 2014
Lees meer

Benoit specialiseert zich in het vennootschapsrecht, in het bijzonder overnames en herstructureringen. Daarnaast heeft hij zich doorheen de jaren ook toegelegd op Publiek Private Samenwerking (PPS).

Benoit heeft twee decennia ervaring in bedrijfsovernames en herstructureringen (M&A), waarbij hij zowel nationale als internationale cliënten gedurende het hele transactieproces begeleidt. Zijn ervaring bestrijkt het volledige overname proces vanaf de intentieovereenkomst, over het due diligence proces en de contract onderhandelingen tot de ondertekening en opvolging. De overnames kunnen zowel aandelen als activa betreffen.

Vanuit zijn M&A ervaring is Benoit in 2007 in contact gekomen met PPS structuren, onder andere via de verkoop van projectvennootschappen. Sindsdien legt Benoit zich inzake PPS toe op alle project gerelateerde aspecten van een PPS (en dit in tegenstelling tot de strikt gesproken financiering gerelateerde aspecten) zoals de analyse van overeenkomsten (DBFM, DBM, directe overeenkomsten, …), opstellen van risico matrixen en due diligence rapporten, onderzoek van de vergoedingsmechanismen en beëindigingsgronden, opstellen van term sheets, begeleiding bij het indienen van de offerte maar evenzeer in een post BAFO fase de oprichting van de project vennootschap, finale onderhandelingen met de diverse betrokken partijen, opstellen van overeenkomsten (onderaannemingsovereenkomsten, THV,…) en financial close procedures.

Benoit is betrokken geweest bij zowat alle grotere PPS dossiers in Vlaanderen sinds 2007 en kent de gevoeligheden en belangen van de betrokken partijen (overheid, aannemers en financiers) door deze op regelmatige basis te hebben bijgestaan.

Benoit studeerde af als licentiaat in de Rechten aan de Universiteit van Gent in 2000. In 2001 behaalde Benoit een LL.M in Internationaal Commercieel Recht en Arbitrage aan de Universiteit van Londen, Queen Mary and Westfield College en in 2002 een Master in Business Administration (MBA), specialisatie Europees Management, aan de Solvay Business School (ULB). Hij werd toegelaten tot de Brusselse balie in 2002.

Benoit startte in 2002 bij het kantoor Coudert Brothers, Coppens Van Ommeslaghe Faurès (team in 2006 overgegaan in Dechert LLP), om in 2007 NautaDutilh te vervoegen en in oktober 2014 te starten bij het kantoor Monard Law als associate partner.

Benoit was assistent aan de Katholieke Universiteit Leuven, departement Gerechtelijk Recht (tot 2017) en voorzitter van Young Voka Metropolitan (2018).

Hij publiceert geregeld over selecte onderwerpen op het gebied van vennootschapsrecht, PPS en het bewijsrecht.

Ontmoet enkele van onze andere professionals

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.