Een tweede doctoraat voor team medisch recht Monard-D’Hulst: Naar een commercialisering van menselijk lichaamsmateriaal?

Het onafhankelijke Belgische advocatenkantoor Monard – D’Hulst met vestigingen in Brussel, Antwerpen, Hasselt, Gent en Kortrijk is verheugd u te melden dat haar medewerker Nick van Gelder de titel van “Doctor in de Rechten” heeft behaald aan de Universiteit Antwerpen, na de openbare verdediging op 9 september 2013. De titel van het proefschrift luidt “Naar een commercialisering van menselijk lichaamsmateriaal?” en werd volbracht onder promotorschap van Prof. Dr. Thierry Vansweevelt en Prof. Dr. Steven Lierman.

Nick van Gelder onderzocht hierbij de juridische situatie van menselijk lichaamsmateriaal en de mogelijkheid van een commercieel gebruik. Zowel de rechtspositie van de donor als de aanwending van het menselijk lichaamsmateriaal door latere gebruikers, bv. onderzoekers, biobanken of de farmaceutische industrie, werden besproken. Het proefschrift werd door de examencommissie onthaald als een eerste overkoepelend standaardwerk voor lichaamsmateriaal.

De Universiteit Antwerpen wijdde aan aspecten van dit doctoraatsonderzoek een dossier in haar magazine, beschikbaar op: http://www.ua.ac.be/onlmag/magazine9/#/34/

Momenteel wordt gewerkt aan een handelseditie van dit doctoraat.

“Na Evelien Delbeke, is Nick van Gelder de tweede advocaat van het team Medical Law bij Monard – D’Hulst die recent een doctoraat heeft behaald in het Medisch Recht. Ons team bestaat uit gedreven mensen, die getuigen van een grondige, wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Het is onze bedoeling verder te gaan op deze ingeslagen weg”, aldus Liesbeth Lafaut, vennoot Medical Law bij Monard D’Hulst.

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.