Partner

Tom Messiaen

  • Advocaat sociaal (straf)recht
  • Plaatsvervangend rechter arbeidsrechtbank Gent
  • Lid Adviesraad Sociaal Strafrecht
Lees meer

Tom Messiaen is actief in het sociaal recht (individueel en collectief arbeidsrecht, sociale zekerheid en internationale tewerkstelling), de statutaire tewerkstelling en het sociaal strafrecht.

Hij is Licentiaat in de Rechten (Universiteit Gent, 1994) en doceerde tot 2010 Arbeidsregelgeving aan de Masters in Business à Communication UG-HOG en is eerder binnen de Vakgroep Criminilogie Strafrecht en Sociaal Recht UG aangesteld als academisch consulent. Tevens volgde hij in 2012 de managementopleiding ‘Compensation & Benefits Management’ aan de Vlerick Management School.

Tom Messiaen is lid van de Gentse balie sinds 1994. Binnen de Orde van Advocaten – Balie Gent – is hij Voorzitter van een Arbitragecommissie Erelonen. Hij was stichtend vennoot van de associatie De Schrijver Van de Gehuchte Messiaen, die op 1 september 2008 fusioneerde met Monard Law. Hij leidt hierin de Gentse praktijkgroep ‘sociaal recht’.

Hij werd sedert 2006 jaarlijks als een Belgisch toonaangevend advocaat in het vakgebied ‘Employment’ in de European Legal Experts en als specialist ‘sociaal strafrecht’ in de Legal 500 opgenomen. Hij is een veel gevraagde spreker voor gastcolleges en seminars in zijn vakgebied en draagt hij regelmatig bij tot de publicatie van diverse boeken en artikelen. Topics zijn schijnzelfstandigheid, de controles door sociale inspectie en de strafrechtelijke vervolging, privacy in de arbeidsrelatie, het sociaal recht bij een overname en de rechtspositieregeling bij statutairen. Hij is tevens actief in verschillende redactieraden waaronder ‘Sociale Kronieken’, ‘Tijdschrift voor Gentse-en West-Vlaamse rechtspraak’ en ‘RAGB’.

Tom is sedert 2001 actief en zetelend plaatsvervangend rechter in de Arbeidsrechtbank Gent (afdeling Gent en afdeling Brugge) en sedert 2016 eerst als deskundige en thans als permanent lid aangesteld in de Adviesraad Sociaal Strafrecht die binnen dat domein in wetgevende aanbevelingen voorziet en waakt over de wetgevende implementatie ervan.

Tom is sedert 2016 erkend als advocaat in Cassatieprocedures in strafzaken.

 

Download hier Tom zijn cv.

Bibliografie publicaties Tom Messiaen

Ontmoet enkele van onze andere professionals

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.