Waarover gaat het?
Ondernemingen die bezoldigingen toekennen aan werknemers moeten hierop bedrijfsvoorheffing inhouden en vervolgens doorstorten aan de Schatkist. Maar onder bepaalde voorwaarden kan men bij wijze van steunmaatregel genieten van een vrijstelling tot doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Dit is bijvoorbeeld het geval voor overwerk, onderzoek & ontwikkeling, ploegen- en nachtarbeid… en ook als men investeert in een zgn. steunzone en deze investering bijkomende arbeidsplaatsen creëert.
Het voordeel van dergelijke maatregel komt toe aan de werkgever en blijft neutraal voor de werknemer, aangezien de bedrijfsvoorheffing wel volledig moet worden ingehouden.
Wat is een steunzone?
Een steunzone is een geografisch gebied waar de economische ontwikkeling ernstig verstoord is omwille van bijv collectieve ontslagen.
Vlaanderen kent momenteel 3 afgebakende zones, die zich in een straal van 40km rond Genk, Turnhout en Machelen-Zaventem bevinden. Dit betekent dat een groot deel van Limburg, maar ook van Oost-Vlaanderen (tot bijv. zelfs Lokeren en Sint-Niklaas) en Antwerpen kwalificeert als een steunzone. Deze steunzones eindigen evenwel op 31 oktober 2024.
Bij KB van 16 september 2024 tot “afbakening van steunzones in het Vlaamse Gewest rondom Genk, Turnhout, Machelen en Wielsbeke” heeft de regering nieuwe, ruimere steunzones vastgelegd. Deze nieuwe steunzones gelden vanaf 1 november 2024 tot en met 31 oktober 2030. De regering heeft 4 steunzones afgebakend, die zich in een straal van 40 km rond Genk, Turnhout, Machelen en Wielsbeke bevinden:
De steunzone omvat alle bedrijfsterreinen die hierin gelegen zijn, maar ook incubatoren, businesscenters en zelfs enkele gebieden met brownfieldconvenanten. Een actueel overzicht van de steunzones kan op de website www.geopunt.be gevonden worden (ondernemen – steunzones).
Voorwaarden
De vrijstelling kan men enkel genieten voor nieuwe arbeidsplaatsen die men via een investering in een steunzone realiseert. Het gaat over investeringen in materiële of immateriële activa, zoals een nieuwe inrichting, capaciteitsuitbreiding (enkel KMO), diversificatie van productie (enkel KMO) of activiteiten… Een overname van vaste activa van een onderneming die een sluiting heeft aangekondigd, waarvoor een gerechtelijke reorganisatie loopt of een faillissementsvonnis werd uitgesproken, komt ook in aanmerking. En in dit geval gelden alle arbeidsplaatsen als nieuw.
De vrijstelling bedraagt 25% van de bedrijfsvoorheffing op de bezoldigingen betaald aan nieuwe werknemers (met een maximum van 7.5 miljoen EUR) en geldt voor een periode van 2 jaar, met dien verstande dat de arbeidsplaats minsten 3 jaar (KMO) of 5 jaar (grote onderneming) behouden moet blijven. De arbeidsplaats moet ook voor het eerst ingevuld worden voor het verstrijken van de 36ste maand die volgt op de dag van de investering.
Opdat de vrijstelling kan worden toegepast, moet eerst een aanvraag via een specifiek formulier worden ingediend uiterlijk binnen de 3 maanden na voltooiing van de investering.
En let op, want de fiscus controleert ook effectief of de voorwaarden nageleefd werden. Is dit niet het geval, zal de fiscus de niet-doorgestorte bedrijfsvoorheffing terugvorderen, incl. een belastingverhoging en retroactieve nalatigheidsinteresten.
Heeft u vragen in verband met de vrijstelling doorstorting van bedrijfsvoorheffing, aarzel niet om Luk Cassimon (luk.cassimon@monardlaw.be, 0472/467.847) of uw gewoonlijke contactpersoon te contacteren.