Maar wat gaf dan precies de doorslag voor Eline? Waarom koos ze voor een stage bij Monard Law? Menselijkheid, open communicatie en het feit dat je bij Monard Law heel snel heel veel mag doen. Eline’s drie jaar stage in het kantoor van Antwerpen zit er bijna op, hoog tijd voor een dubbelinterview tussen Eline en Pieter.
Weinig tijd? Dit moet je zeker weten uit dit interview:
- Eline is tijdens haar stage gegroeid als persoon. Ze heeft geleerd om meer verantwoordelijkheid te nemen, zichzelf beter te organiseren, diepgaander werk op te leveren en meer opzoekingswerk te doen.
- Eline en Pieter vullen elkaar heel goed aan. Hij is technisch sterk, zij zorgt voor de empathie. Samen zijn ze heel goed in een technische boodschap op een duidelijke manier naar buiten te brengen.
- Bij Monard Law word je onmiddellijk betrokken in dossiers. Cliënten van Pieter bellen al rechtstreeks naar Eline.
- Als jonge advocaat is het belangrijk om ruimte te nemen en te krijgen. Zo kun je vanalles uitproberen en ontdekken wat je graag wilt doen.
Lees verder en kom alles te weten.
Een korte introductie voor we van start gaan:
Eline De Schepper voltooide haar master rechten aan de Universiteit van Gent. Vervolgens ging ze naar de Université Paris II Sorbonne voor LL.M. International Business Law en ze studeerde ook nog aan de INSEAD campus in Singapore. Voor haar driejarige stage aan de balie koos ze voor het team van Fiscaal Recht van Pieter Van Den Berghe bij Monard Law. Lees meer >
Pieter Van Den Berghe, partner bij Monard Law, houdt zich vooral bezig met vennootschapsbelasting en internationaal fiscaal recht. Hij is gespecialiseerd in innovatie-aftrek. Lees meer >
“Ik ben zelf heel spontaan dus ik vind het belangrijk dat er in een kantoor open gecommuniceerd kan worden en dat ik daarin ook mezelf kan zijn. En dat is hier absoluut het geval.”
Dag Eline, wat een mooi traject heb je al afgelegd! Van Gent naar Parijs en zelfs Singapore. Waarom heb je voor Monard Law gekozen om je stage te doen?
Eline: “Het menselijke aspect vind ik heel belangrijk. Iedere advocaat-stagiair heeft een eigen voorkeur en gaat op zoek naar wat bij hem of haar past qua type kantoor. Ik ben zelf heel spontaan dus ik vind het belangrijk dat er in een kantoor open gecommuniceerd kan worden en dat ik ook mezelf kan zijn. En dat is hier absoluut het geval. De sfeer zit heel goed. Bij de sollicitatie voelde ik meteen een klik.”
Menselijkheid vind je belangrijk. In welk opzicht is Monard Law een menselijk advocatenkantoor?
Eline: “Iedereen is hier zeer toegankelijk: van juniors, seniors tot vennoten. Daardoor is de sfeer tussen de collega’s ook heel fijn. Door de open cultuur kun je alles aan iedereen vragen op de werkvloer en als er activiteiten worden georganiseerd is het altijd heel plezant. Er zijn ook veel andere stagiaires waar je contact mee hebt. Dat vind ik hier heel goed.”
“Monard Law is persoonlijker dan grote organisaties en je hebt meer expertises en meer mensen om op terug te vallen dan in kleinere organisaties.”
Pieter, welke kwaliteiten zag je meteen in Eline?
Eline: “Nu ben ik benieuwd. (lacht) Vertel!”
Pieter: “Eline is ongelofelijk vlot en zeer communicatief en dat is echt wel een meerwaarde in dossiers. Ik apprecieer enorm haar inbreng. Zij leest ook dingen van mij na. Dat is geen eenrichtingsverkeer als we samenwerken, dat vind ik heel tof. Ik heb geluk gehad met Eline.”
“Het ding is ook, wij zijn geen gigantisch kantoor dat een poule aan stagiairs aanwerft en dan kijkt: gaan ze zwemmen of verdrinken? Bij ons moet er langs beide kanten een goed gevoel zijn. We moeten als vennoten en seniors investeren in de stagiairs. Als je erbij komt, doet iedereen er alles aan om het te laten werken.”
“Ik weet dat als Eline bepaalde zaken doet, dat het goed gaat overkomen bij een cliënt.”
Zijn er bepaalde taken waarin het ‘vlotte’ en ‘communicatieve’ van Eline duidelijk naar voren zijn gekomen?
Pieter: “Door de jaren heen heb ik een vertrouwensband opgebouwd met mijn cliënten. Als je een goed team hebt, zoals in dit geval met Eline erbij, heb je er geen problemen mee dat ze een deel van de communicatie voor haar rekening neemt. Dat je je geen zorgen moet maken, at is een enorme geruststelling. Ik weet dat als Eline bepaalde zaken doet, dat het goed gaat overkomen bij een cliënt.”
Eline, welke skills heb je kunnen ontwikkelen tijdens je stage?
Eline: “Ik ben vooral gegroeid als persoon. Je leert meer verantwoordelijkheid te nemen, jezelf beter te organiseren, diepgaander werk te leveren en meer opzoekingswerk te doen. In het begin vond ik alles nogal vanzelfsprekend en volgde ik vaak mijn buikgevoel.”
Pieter: “Of gewoon opschrijven wat ik zei he. (lacht)”
Eline: “(lacht) Ja, dat ook. Één van de eerste dagen dat ik met Pieter samenwerkte stelde ik iets aan hem voor. En hij zei: ‘Waarom denk je dat dat zo moet zijn?’ en ik zei: ‘Ja ik denk dat gewoon.’ Hij zei:’ Ja misschien moet je dat toch even opzoeken voordat je dat denkt.’ Dat zijn dingen die ik ondertussen geleerd hebt: dat je niet gewoon ‘denkt’ maar toch ook even opzoekt.”
“Voor mijn pro Deo dossiers is dat ook een belangrijke skill. Want daar heb ik zelf de eindverantwoordelijkheid. Als ik voor cliënten van Pieter werk, leest hij mijn taken na voordat deze uitgestuurd worden. Voor een pro Deo dossier is dat niet het geval. Daar is het dus ook zeer belangrijk om het nodige opzoekingswerk te doen zodat je zeker bent van je zaak voor je naar de rechtbank gaat. Of voordat je een advies formuleert voor je cliënt.”
“We moeten als vennoten en seniors investeren in de stagiairs. Als je erbij komt, doet iedereen er alles aan om het te laten werken.”
Waarom vind je Monard Law een leuke plek om stage te lopen?
Eline: “Het werk is leuk, je wordt snel in alles betrokken, je krijgt zelf dossiers toegewezen en je krijgt de juiste begeleiding om dat goed te doen. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, je mag erbij zijn op meetings bij cliënten, het is niet zo dat je louter opzoekingswerk doet. Dat is fijn want zo kun je het gehele proces doorlopen. Dat is ook interessant naar cliëntencontact toe, dan leer je dat al veel sneller.”
“En zoals ik al zei, het sociale aspect. De sfeer is hier heel goed. Daar zetten ze sterk op in. Dat vind ik ook belangrijk. Eens een reisje of een feestje. En daarin krijgen we zelf ook veel verantwoordelijkheid. Je wordt overal sterk bij betrokken en dat is leuk.”
“Het feit dat je mensen kunt begeleiden en iets voor hen kunt betekenen daar krijg ik voldoening van.”
Waarop ben je het meest trots uit je stage?
Eline: “Vooral de groei die ik doorgemaakt heb. Dat ik al meer verantwoordelijkheid neem en krijg, dat ik mijn zaken beter opvolg, dat ik grondiger werk, vooruit denk,… Dat vind ik al heel belangrijk. Dat je volwassener wordt, dat je voor jezelf leert opkomen. Niet gewoon achteruit leunen en wachten tot mensen mij iets op een zilveren plateautje aanbieden. Maar zelf actie ondernemen. Daar ben ik trots op.”
Pieter: “Of cliënten die rechtstreeks vragen aan jou stellen…”
Eline: “Ja, dat Pieter zijn cliënten mij rechtstreeks bellen. Dat is ook leuk dat ze vertrouwen hebben in mij. Het feit dat je mensen kunt begeleiden en iets voor hen kunt betekenen daar krijg ik voldoening van. ”
Wat vond je moeilijker dan je dacht?
Eline: “Ik vond veel moeilijker dan ik dacht. Zoals… een e-mail typen. (lacht) Ik dacht in het begin dat ik een hele mooie mail getypt had en ik stuurde deze door naar Pieter ter correctie. Uiteindelijk had hij alleen de aanspreking en de afsluiting behouden, de rest was allemaal weg.”
Pieter: “Ja, dat is ook een kunst. De eerste keer dat een e-mail dan zonder wijzigingen naar buiten gaat. Dat geeft dan toch ook voldoening?”
Eline: “Ja dat is zo. En als Pieter nu tegen mij zegt: ‘Stuur jij die mail maar uit.’ Dan denk ik: Wow helemaal alleen? (lacht)”
Wat is de belangrijkste les die je van Pieter hebt geleerd tijdens je stage?
Eline: “Nauwkeuriger zijn en minder snel tevreden zijn over mijn werk. Pieter is bedachtzamer. Hij leest dingen acht keer na, terwijl ik na de derde keer denk: ‘t is goed.”
Pieter: “En ook alles checken. Niet gewoon je gevoel volgen, je moet dat echt gaan checken. Want wetsartikels veranderen ook.”
Pieter, wat heb jij van Eline geleerd?
Pieter: “Eline heeft veel empathie en daardoor een andere invalshoek in een dossier. Ik heb een idee wat een volgende stap zou kunnen zijn maar Eline laat me inzien dat dat soms niet klopt. Ze heeft ook een andere manier van communiceren. Dat zorgt ervoor dat het eindresultaat anders is dan wanneer ik mijn goesting zou doen. Het ‘niet juridische’ is vaak heel belangrijk in een dossier: hoe bouw je het op, wat is het einddoel, wat zijn de stappen, hoe werk je daarnaartoe? En je communicatie daarin is super belangrijk.”
Eline: “Pieter is zeer technisch en ik ben goed in de dingen formuleren. Dus we zijn samen goed in een technische boodschap op een duidelijke manier naar buiten brengen. Het moet ook voor elke cliënt duidelijk zijn, niet enkel voor ondernemingen met een groot fiscaal team.”
Ik hoor het: jullie vullen elkaar heel goed aan en jullie geven elkaar nieuwe inzichten.
Pieter: “Dat is de essentie. (lacht)”
Eline, hoe zou je je nog willen ontplooien in het team?
Eline: “Zelfstandiger worden, meer (kleinere) dossiers zelf behandelen, meer spreken in vergaderingen. Nu babbel ik veel maar in vergaderingen voert Pieter het woord en is het moeilijk om ertussen te komen. (lacht) En verder groeien inderdaad. En zelf ook zien waarin ik me wil specialiseren, daar moet ik nog over nadenken.”
Pieter: “Zo’n specialisatie daar rol je in.”
Eline: “Ik probeer nu zoveel mogelijk verschillende zaken te doen en dat wil ik ook blijven doen. Want zo leer je pas of je je ergens in wilt specialiseren. Je kunt veel dingen bedenken die je heel leuk vindt maar pas door het in de praktijk te doen ontdek je of het iets voor jou is.”
Pieter: “Als je als jonge advocaat te snel specifieke keuzes maakt kan dat nefast zijn. Het is goed om de ruimte te nemen (en te krijgen) om vanalles uit te proberen. Ik wil dat Eline ook zelf die keuzes maakt en dat ze daarin niet afhankelijk is van mij.”
“Het belangrijkste als advocaat is, los van kantoor en specialisatie, je eigen reputatie en relaties opbouwen en je eigen keuzes maken. Die onafhankelijkheid is heel belangrijk.”
Om af te sluiten, Pieter wat wens je Eline toe voor de rest van haar carrière?
Pieter: “Het belangrijkste als advocaat is, los van kantoor en specialisatie, je eigen reputatie en relaties opbouwen en je eigen keuzes maken. Die onafhankelijkheid is heel belangrijk. Als kantoor proberen we dat aan te moedigen maar dat is ook iets dat je zelf moet vastpakken. Enkel zo hou je het vol en kun je functioneren op lange termijn.”
“Als stagiaire ben je nog in zekere mate afhankelijk. Afhankelijk van het werk dat moet komen, vanuit kantoor of je vennoot of collega’s. Een keer dat je die onafhankelijkheid hebt en zelf je werk genereert. Dat je dat graag doet, met de volle goesting en voor de goede zaak. Dan denk ik dat je het gemaakt hebt als advocaat. Dat wens ik jou toe.”