Het CAP-register: een nieuwe tool in de effectieve tenuitvoerlegging van rechterlijke uitspraken

Sinds 28 maart 2025 kunnen gerechtsdeurwaarders in het kader van een uitvoerend beslag op bankrekeningen rechtstreeks opzoekingen doen in het Centraal Aanspreekpunt van rekeningen en financiële contracten (CAP).

Dit register bevat informatie over bankrekeningen van zowel binnenlandse als buitenlandse (rechts)personen bij Belgische financiële instellingen. Ook buitenlandse bankrekeningen van Belgische belastingplichtigen die onder de personenbelasting vallen, zijn erin opgenomen.

Deze mogelijkheid werd reeds voorzien bij Wet van 15 mei 2024 (B.S. 28 mei 2024), maar is dus sinds kort ook technisch geïmplementeerd en operationeel.

 

Wat houdt dit in?

Gerechtsdeurwaarders kunnen voortaan bij een uitvoerend beslag:

  • de bank(en) identificeren waar de schuldenaar een rekening heeft;
  • de bankrekeningnummers opvragen;
  • het beschikbaar saldo nagaan.

Buitenlandse bankrekeningen van natuurlijke personen worden eveneens weergegeven in de lijst met resultaten.

 

Let op:

De saldo-informatie is niet altijd actueel, aangezien de gegevens slechts twee keer per jaar (op 30 juni en 31 december) worden bijgewerkt. Dit betekent dat het werkelijke saldo op het moment van beslag kan afwijken van de weergegeven informatie.

 

Niet bij bewarend beslag

Bij een bewarend derdenbeslag heeft de gerechtsdeurwaarder geen rechtstreekse toegang tot het CAP. In dat geval moet de schuldeiser via de beslagrechter een verzoek richten aan de Nationale Kamer, de enige bevoegde instantie voor CAP-informatie bij bewarend beslag (art. 1447 Ger.W.).

Deze digitalisering is een belangrijke stap richting een efficiëntere en transparantere tenuitvoerlegging van vonnissen.

Heeft u hierover vragen? Ons insolventie-team volgt deze ontwikkelingen op de voet en adviseert u graag.

Dit artikel werd geschreven door

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.