Brent Luyckx | 4GOLD

In deze aflevering van On Good Talks, heeft Brent Luyckx (Co-founder van 4GOLD) het onder meer over de meerwaarde van acceleratoren, of ondernemen soms eenzaam is en do’s en don’ts bij fundraising. Klik hier voor het integraal gesprek met Brent.

De meerwaarde van acceleratoren

OGT: Brent Luyckx, welkom bij On Good Terms. Wil je jezelf even voorstellen?

Brent Luyckx: Ik ben Brent Luyckx, CEO en ook één van de medeoprichters van 4GOLD. Ik heb zelf een historie als profwielrenner, ik ben moeten stoppen omwille van de ziekte van Crohn. Ik vond het erg frustrerend dat er geen data was om betere beslissingen te kunnen nemen en van daaruit heb ik een eigen bedrijf gestart. Vrij stel kwam ik in contact met DNA en dan in 2017 heb ik samen met onze huidige head of R&D gestart met software te schrijven om DNA te interpreteren, om zo inzichten te bieden richting optimaliseren van prestaties en gezondheid. Daarbuiten ook een lijn van supplementen waarbij we door middel van onze data en inzichten aan personalisatie kunnen doen.

OGT: Brent, je gaat al even mee in het Belgische start-up landschap. Hoe ervaar jij het Belgisch start-up landschap?

Brent Luyckx: Ik denk sowieso dat er heel veel mogelijkheden zijn om je te laten ondersteunen in België via trajecten, via “Netwerk Ondernemen”, “Rubicon”,….

OGT: Via Start-it @ KBC, wiens locatie we vandaag mogen lenen (lacht).

Brent Luyckx: Klopt, ik denk dat je sowieso niet bij alle partijen tegelijk terecht kan, je moet een beetje voor jezelf de knoop doorhakken: wat vind ik op dit moment het meest interessant of waar heb ik momenteel het meest nood aan? Het hangt er dus vanaf met welke partijen je in contact bent. Ik zou sowieso geen zaken gaan combineren. Maar als je inderdaad met één partij zou gaan werken, moet je echt proberen om daar het maximale uit het netwerk te halen op die punten die je op dat moment nodig acht om de volgende stap te kunnen zetten.

OGT: Sommigen start-ups dreigen zich ook wat te verliezen in de “Incubator Life” en dan zo hard in te zetten op workshops en netwerk events enz. dat de business zelf aan focus verliest.

Brent Luyckx: Dit heb daar laatst ook met andere ondernemers over gesproken, focus komt daar altijd een beetje naar boven, dat dat gewoon iets super belangrijk is. Jij bepaalt uiteindelijk waar je naartoe wilt. Niemand gaat dit voor jou doen en je hebt maar 24u in een dag. En dat is voor iedereen hetzelfde. Je bepaalt uiteindelijk zelf wat je in die 24u doet. Als start-up heb je normaal gezien altijd meer werk dan uren die je in een dag hebt of dat je handen hebt. Het gaat erom de focus te bepalen en bepaalde zaken en bepaalde milestones te realiseren op een bepaalde periode. Soms heb ik inderdaad ook het gevoel dat die focus bij bepaalde start-ups niet 100% juist zit. Het is inderdaad maar voor het uitbreiden van het netwerk of voor nieuwe kennis op te doen. Maar uiteindelijk blijft je werk op die manier wel een beetje liggen. Misschien is dit wel hetzelfde zoals ik net zei: ik zou gewoon focussen op alleen netwerk ondernemen, of alleen Start-it @ KBC en daar echt proberen alles uit te halen, uit dat netwerk. En niet nog een hele hoop zaken achter te hangen.

OGT: Mag ik samenvatten dat er qua incubatoren en acceleratoren in België heel veel mogelijkheden zijn. Gebruik deze naar waarde, maar wees zeer selectief. Haal eruit wat jij wilt en laat je leven niet leiden door het aanbod maar door de vraag en hou je focus op je bedrijf.

Ja, ik denk dat dat een goede samenvatting is.

Is ondernemen eenzaam?

OGT: Succes komt niet vanzelf, is het soms eenzaam om te ondernemen?

Brent Luyckx: Ja, ik vind uiteindelijk van wel, maar dat heeft misschien ook een beetje te maken met hoe onze structuur in elkaar zit. Ik heb geen operationele co-founder. Zonder operationele co-founder zijn er dus heel veel uren buiten het ‘9 to 5’ gegeven waar je alleen aan het werk bent. Je kan natuurlijk ook niet van werknemers verwachten dat ze 24u op 24u voor jou werken. Uiteindenlijk is het jouw bedrijf en niet dat van hen. Dus in dat opzicht is het ergens wel eenzaam. En ook als je bekijkt wat er nodig is om bij ons te geraken waar dat wij nu zijn, dat is natuurlijk wat de meeste mensen niet zien. Dit is slechts het topje van de ijsberg, maar wat er allemaal van werk gebeurt, dat zijn veel eenzame uren uiteindelijk.

OGT: Waarvan ik voor een stukje getuige heb mogen zijn (lacht). Een eenvoudig traject is het nooit hé? Jullie hebben nu recent een kapitaalronde gedaan, maar eigelijk hebben jullie zeer lang gebootstrapped. Was dit een noodzaak of een bewuste keuze?

Brent Luyckx: Iets tussen de twee. Uiteindelijk heeft dit te maken met een aantal factoren. Je hebt wel een bepaald traject nodig dat je afgerond moet hebben vooral je in België interessant genoeg bent om effectief kapitaal op te halen. In de VS bijvoorbeeld kan je echt op basis van een idee naar VC’s. Corrigeer me als ik verkeerd bent, maar ik denk dat er in België zeer weinig start-ups die dit rond krijgen. Het is dus sowieso iets waar je bepaalde milestones moet waarmaken alvorens je interessant genoeg bent. Wij zijn natuurlijk iets super technologisch aan het doen, en daar heb je onvermijdelijk kapitaal voor nodig. Het was altijd wel de ambitie om kapitaal op te halen om alles naar een volgend level te kunnen brengen. Toch blijft het gewoon elke euro omdraaien; echt een start-up, alle middelen zo efficiënt mogelijk besteden om zo aan onze groei te kunnen werken. Steeds, zoals ik het intern altijd noem, toewerken naar onze “stip in de verte”. Bij elke keuze je afvragen of dit genoeg bijdraagt aan het doel dat we voor ogen hebben.

OGT: Elke euro wordt wel nog steeds omgedraaid bij 4Gold?

Brent Luyckx: Ja, ik denk dat er bij elke bedrijf naar gekeken wordt. Je gaat je uitgaven zo efficiënt mogelijk willen besteden. En bij een start-up is dat altijd nog een beetje anders dan bij bepaalde andere gevestigde waarden.

Do’s en don’ts bij fundraising

OGT: Brent, laten we het even hebben over de kapitaalronde die je zojuist hebt afgerond. Hoe heb je dat traject, de zoektocht naar financiering, ervaren?

Brent Luyckx: Terugkijkend op het begin denk ik dat ik de werkdruk en de tijd die het kost om de deal te sluiten, heb onderschat. Als niemand jouw operationele taken kan overnemen, is het bijna alsof je twee voltijdse banen combineert. Want alleen al het werven van fondsen brengt zoveel met zich mee, zoals bijvoorbeeld het voorbereiden van meetings die vaak geen resultaat opleveren. Voor ons was het evenwel iets noodzakelijks. Eén ding waar ik nu blij mee ben, is dat we de juiste investeerders hebben gevonden om ons naar het volgende niveau te brengen.

OGT: Ik geloof dat je twee prominente business angels aan boord hebt. Kan je ons iets vertellen over de investeerders die je uiteindelijk hebt gekozen?

Brent Luyckx: Ja, Bart Claes, een serie-ondernemer die ruim een jaar geleden zijn bedrijf Cashforce verkocht heeft. Bart is iemand met een heel brede expertise. Hij bekijkt meer de AI kant van ons bedrijf, en legt zich toe op het optimaliseren van de software die we nu hebben. Hij is ook betrokken geweest bij veel SaaS- en softwarebedrijven. Daarnaast is ook Els De Ceuster van DCM, De Ceuster Meststoffen, investeerder. Ze is heel puur in het ondernemen. Haar straightforward, eerlijke aanpak en uitgebreide ervaring apprecieer ik enorm. Ook heeft ze veel contacten in de sportwereld. Dat is misschien geen voor de hand liggend verband, maar ze leveren ook de grasmatten aan vrijwel alle voetbal- en hockeyclubs. In dat opzicht is het wel een heel breed netwerk, waar we gebruik van kunnen maken.

OGT: Welk advies zou je kunnen meegeven aan andere start-ups die aan fondsenwerving beginnen?

Brent Luyckx: Ik zou adviseren om vroeg genoeg met je pitch te beginnen en deze voortdurend te verbeteren. En anderzijds ook dat je een beetje ‘out of the box’ moet denken. Vanaf het begin moet het een strategische keuze zijn, naar welke partijen ga ik deze ronde op zoek? Zijn dat gewoon VC’s of ben je op zoek naar business angels? Bedenk ook wat de beste match is qua kennis en kunde.

OGT: Zijn er dingen die je verkeerd hebt aangepakt of hebt opgemerkt die zeker niet werkten? De dont’s?

Brent Luyckx: Ja, op dat vlak heb ik wel iets geleerd. Met één partij zijn we op een gegeven moment te ver gegaan, zonder enige contractuele afspraken en dat is uiteindelijk niet gelukt. Dit raad ik meteen ook af. Het is beter om meerdere opties open te houden en alleen exclusiviteit te overwegen als het tijd is om met één partij verder te gaan. Maar daarvoor niet te veel focussen op een bepaalde partij.

Bekijk hier het integraal gesprek met Brent:

00:00 – Intro
06:16 – Verleden als topsporter
08:17 – Is ondernemen eenzaam?
09:39 – Bootstrappen
11:40 – B2C Webshop
14:44 – Terugblik op kapitaalronde
17:23 – Fundraising
20:00 – Use of proceeds
21:44 – De meerwaarde van acceleratoren
25:54 – Highs en lows
28:23 – Outro

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.