Mag ik op elk moment kortingen toekennen?

Ja, in principe kan je als ondernemer op elk ogenblik een korting toekennen. Je mag jouw consumenten echter niet misleiden over de prijs, de wijze waarop de prijs wordt berekend of het bestaan van een specifiek prijsvoordeel.

Ter bescherming van de eerlijke marktpraktijken heeft de Belgische wetgever de promoties inzake prijzen uitvoerig gereglementeerd en enkele uitzonderingen voorzien.

 

Solden

De eerste uitzondering betreft de solden. Onder solden wordt begrepen alle seizoensopruimingen, opruimingen, verkopen van restanten, verkopen van kleren van vorige seizoenen aan verminderde prijzen, … Die mogen slechts plaatsvinden in een welbepaalde periode. Deze periode loopt van 3 tot en met 31 januari en van 1 tot en met 31 juli. Tijdens deze koopjesperiode is het toegelaten om kortingen toe te staan op goederen die reeds minstens 30 dagen eerder te koop werden aangeboden.

 

Sperperiode

De tweede uitzondering is de sperperiode. Deze periode is beperkt tot een aantal sectoren, namelijk kledij, lederwaren en schoenen. Indien je niet in deze sectoren actief bent, mag je aan jouw klanten geen prijsverminderingen aankondigen die uitwerking hebben in de maanden december en juni. Tijdens deze periode kan u bij wijze van uitzondering wel overgaan tot het toekennen van een promotie ingeval van koppelverkoop (bv. “tweede artikel aan de helft van de prijs”).

 

Kunnen we je helpen?

Contacteer ons met je vraag. We matchen je met de juiste advocaat.

Stuur je vraag

Of contacteer ons via info@monardlaw.be of
+32 78 05 06 11

De veelgestelde vragen worden geladen

Op zoek naar advies rond een bepaald onderwerp?

We begeleiden je naar de juiste persoon of team.