Hoe kan ik de IP van software beschermen?
Voor de bescherming van vernieuwende producten, vaak de core business van softwareontwikkelaars, wordt over het algemeen onmiddellijk aan octrooien (patenten) gedacht. De bescherming van software door middel van het aanvragen van een octrooi is echter niet zo vanzelfsprekend.
Octrooien – Niet vanzelfsprekend
Voor het verkrijgen van een octrooi moet een uitvinding aan bepaalde voorwaarden voldoen. Software vormt hierin echter een bijzonder geval. In het Europees octrooiverdrag (en navolgend in de Belgische octrooiwet) wordt gesteld dat software “als zodanig” niet tot de “uitvindingen” mag worden gerekend. Hierover bestaat nog steeds discussie. Het Europees Octrooibureau spreekt daarom eerder over “computer geïmplementeerde uitvindingen” en verleent wel een octrooi indien ze een technische bijdrage tot de stand van de techniek leveren. Voor software die een business methode vormen, zal in de huidige stand van zaken geen bescherming volgen… Of je voor jouw software een octrooi zou kunnen verkrijgen, moet steeds onderzocht worden op basis van de specifieke kenmerken ervan. Door deze onduidelijkheid en de grote(re) kost die gepaard gaat met het aanvragen van een octrooi, wordt hier vaak van afgezien.
Goed om te weten: je kan ook toestemming geven aan derden om de software te gebruiken via een licentie. Belangrijk hierbij is om duidelijke contracten op te stellen om zo onnodige discussies te vermijden.
Auteursrecht – Automatisch beschermd
Betekent dit dan dat mijn software zomaar door iedereen kan gekopieerd worden? Zeker niet! Jouw software wordt namelijk beschermd op basis van het auteursrecht/softwarerecht. Deze bescherming wordt automatisch – en dus ook gratis – verkregen. Eenvoudigweg door het creëren van de software, wordt de bescherming bekomen. Let wel: het idee op zich wordt niet beschermd, maar een “veruitwendiging” ervan wel. Bovendien moet de software origineel zijn. Dit betekent concreet dat het programma een eigen intellectuele schepping van de auteur moet zijn. Uit het computerprogramma moet blijken dat de auteur zijn eigen persoonlijke stempel erop heeft gedrukt, door het maken van vrije en creatieve keuzes.
Wat kan worden beschermd?
- Computerprogramma’s zelf, ongeacht de vorm.
- Het voorbereidende (ontwerp)materiaal, indien dit noodzakelijk was voor de totstandkoming van het programma.
- De interface (hetgeen het programma mogelijk maakt om te communiceren en te werken met andere programma’s).
- De grafische gebruikersinterface (“look and feel”)
Kunnen we je helpen?
Contacteer ons met je vraag. We matchen je met de juiste advocaat.
Stuur je vraag
Of contacteer ons via
info@monardlaw.be
of
+32 78 05 06 11